maanantai 21. syyskuuta 2015

Tietokoneen kokoaminen ja asentaminen

Kuvallinen tietokoneen asennus ja osat ohje


Osat:





Tietokone koostuu monista eri komponenteista. Tärkeimmät mistä tietokoneen kokoamisessa pitää tietää ovat emolevy, prosessori (ja sen tuuletin), näytönohjain, RAM, kovalevy, SSD, DVD asema ja virtalähde.

Kuvassa näkyy prosessorin tuuletin. Prosessorin tuulettimet ovat yleensä aika kookkaita joten ne pitää kiinnittää kunnolla.


Tässä keskellä näkyy itse prosessori. Se on kiinnitetty sille tarkoitettuun kohtaan emolevyssä. Prosessorin päällä oleva aine on lämpötahnaa mikä auttaa prosessorin viilentämisessä tuulettimen kanssa.


Tässä kuvassa näkyy näytönohjain. Se on kuvan keskellä, vihreä ja suorakulmion muotoinen.


Tässä kuvassa näkyy tietokoneen RAM. Niitä on yleensä kaksi. Ne ovat merkitty (ainakin tässä tapauksessa) valkoisella paperilla jossa on viivakoodit.


Tässä kopassa olevat lukot jotka pitävät kovalevyt, SSD:t, DVD:n ja muut asemat lukittuna.


Kuvassa näkyy kovalevy. Tähän tallennetaan kaikki tiedot, jos muuta kovalevyä tai SSD:tä ei ole.




Kuvassa näkyy virtalähde. Se antaa virran tietokoneelle ja sen komponenteille.


DVD asemaa käytetään CD ja DVD levyjen lukemiseen ja mahdollisesti levylle polttamiseen.

Asennus:




 1. Ota emolevy esille. Heti ensimmäisenä on hyvä laittaa prosessori paikalleen. Tämä käy asettamalla prosessorin oikeinpäin sen paikalle. Paikka on yleensä merkitty pienellä kolmiolla mikä näkyy myös prosessorissa, niin tiedetään mitenpäin prosessori menee. Asenna prosessori niin että kolmiot ovat samassa kohdassa, paina se varovaisesti sisään ja älä koske sen keskeltä liikaa. Laita prosessorin lukko kiinni, ettei prosessori putoa yllättäen paikaltaan.






2.  Jos tietokoneen kopassa ei ole valmiiksi virtalähdettä kiinni on se hyvä asentaa ennen emolevyä. Virtalähde painetaan omalle paikalleen tietokoneen pohjaan. Sen pitää olla oikeinpäin, niin että virtajohtopaikka on ulkopuolella koppaa. Ruuvaa virtalähde kiinni jos mahdollista. Yleensä virtalähde "lonksahtaa" kohdalleen.

















3. Voit laittaa myös RAM:it emolevyyn ennen sen asennusta. Katso RAM kortin pohja ja aseta se oikein päin niille asetettuun kohtaan. Kuvasta näkee mallia. Kohta on yleensä prosessorin lähellä.
















4. Asenna emolevy tietokoneeseen. Laita emolevy paikalleen niin että ruuvikohdat ovat oikein ja voit ruuvata emolevyn kiinni. Älä ruuvaa liian kovaa tai liian löysäksi. (Kuvassa RAM ei ole vielä kiinnitetty)




















5.  Nyt on hyvä asentaa näytönohjain. Näytönohjaimen voi asentaa laittamalla sen niin, että näytönohjaimen "metalliperä" (se kohta missä on HDMI, DVI ja/tai VGA portit) menee tietokoneen takakanteen. Takakannessa on sille reikä. Emolevyssä on paikka näytönohjaimelle. Saat selville mihin kohtaan se menee katsomalla sen liitäntä kohtaa (pohjaa) ja asettamalla sen siihen mihin se sopii. Voi olla että takakannessa on kiinni metalli "esteet" niinkuin kuvassa näkyy. Ne ovat helppo irroittaa kun ruuvaa ne irti tai napsauttaa jos ei ole ruuveja.
















6. Nyt voidaan (tai aikaisemmin jos haluaa) asentaa DVD asema ja kovalevy. Avaa ensimmäisenä lukot kuten kuvassa näkyy. Ne voi yleensä vain napsauttaa auki vetämällä tai työntämällä. Kun lukko on auki voit asettaa kovalevyn johonkin kohdista mikä on lukon alla. Älä koske liikaa kovalevyn sisä aluetta. Kun kovalevy on asetettu paikalleen, lukitse se ja varmista ettei se irtoa.

DVD asema on yleensä sisältä asennettava ja toimii samalla tavalla kuin kovalevy. Se painetaan sisään ja lukitaan. Jos tämä ei toimi, se on luultavasti etupuolelta asetettava asema. Tämä vaatii siis sen että etukoppa irroitetaan. Sen voi irroittaa ruuvaamalla ruuvit tai vain repimällä (riippuu kopasta, ole siis varovainen).































7. Nyt asetetaan prosessorin tuuletin. Se asennetaan laittamalla se oikeinpäin (niin että ruuvit ovat kohdallaan) prosessorin päälle. Jos mukana tuli lämpötahnaa sitä on hyvä laittaa kevyt pallo joka leviää prosessorin päälle (ei saa mennä yli, eli annostele niin, että se on tasaisesti). Kun tuuletin on oikein prosessorin päällä, se pitää ruuvata kiinni niin että se pysyy paikallaan varmasti.













8. Viimeinen osa on johtojen asennus. Tämä on yllättävän yksinkertaista kun tajuaa miten se menee. Nopeasti sanottuna, asenna johto sille sopivaan kohtaan. Kaikille on oma paikkansa ja vain parissa kohtaa pitää katsoa että ei mene väärään paikkaan. Tuulettimia asettaessa pitää varmistaa että prosessorin tuulettimen johto menee oikeaan kohtaan. Tämän paikan löytää yleensä ohjevihkosesta mikä tulee emolevyn mukana. Tämän jälkeen laitetaan kopan tuulettimien johdot niille sopiville kohdille.
USB johdot ovat yleensä helppo laittaa kohdilleen. Tämänkin kohdan voi katsoa ohjevihkosesta tai voit etsiä emolevystä kohdan missä lukee yleensä USB ja etsi johto missä lukee USB.
Audio kaapeli on yleensä samanlainen kuin USB, mutta se mihin se kiinnitetään on yleensä erillään USB:stä. Audio kaapeliin on myös kirjoitettu Audio, niinkuin siihen kohtaan mihin se pitää liittää.
Muut johdot sopivat yleensä omille kohdilleen, joten ne voi vain kiinnittää mihin ne sopii. Koskaan ei saa jäädä ylimääräisiä "pinnejä" jos johto on kiinni.





























9. Kun kaikki on kiinni, sulje koppa. Nyt asennetaan Windows 10 käyttöjärjestelmä (tai muu Windows käyttöjärjestelmä). Laita johdot kiinni näyttöön ja pistorasiaan ja käynnistä kone. Avaa heti DVD asema ja laita asennus levyke asemaan. Käynnistä uudelleen kun levy on sisällä ja asema suljettu.
Kun kone käynnistyy, seuraa näyttöä. Kun näyttöön tulee teksti "press any button to boot from DVD" tai vastaava, paina mitä vain näppäintä näppäimistöstä. Näyttöön pitäisi nyt tulla Windows logo ja asennus voi alkaa. Jos jokin asennuskohdista ei näy kuvissa, seuraa vain asennusta ja jatka.
Seuraa asennusta ja valitse haluamasi kieli.


















Kun asennus pyytää avainta, etsi se asennuslevyn kotelosta tai missä avaimesi onkaan. Jos avainta ei ole voit valita ohita alhaalta vasemmalta.



Asennus kysyy haluatko käyttää suositeltuja vai muokattuja asetuksia. Aloittelijan on hyvä valita suositellut asetukset (ylempi vaihtoehto), mutta jos tiedät mitä teet, voit valita itse asetuksesi.




Jos asennus kysyy mihin haluat asentaa Windowsin, voit valita asennuskohteen jos olet asentanut enemmän kuin yhden kovalevyn. Jos sinulla on SSD, suosittelen asentamaan Windowsin siihen ja saat nopeamman käynnistyksen.  SSD:ssä on yleensä vähemmän tilaa kuin kovalevyssä mutta on nopeampi.







Jatka asennusta ja pääset latausruutuun. Odota rauhassa että lataus loppuu äläkä sammuta konetta vaikka siiinä menisikin kauan. Joskus asennus voi olla hidas, joskus se on nopea.











Asennuksen jälkeen Windows käynnistää tietokoneen uudestaan ja Windows on valmis käytettäväksi.
Jos asennuksessa tulee ongelmia vastaan, voit yrittää uudestaan tai googlettaa ongelman jos se ei korjaannu itsestään. Vika voi olla myös asennuksessa, jos jokin johto on huonosti kiinni, väärässä kohdassa tai jos komponentti on irrallaan tai väärinpäin.

Kun Windows käynnistyy asennuksen jälkeen voit muokauttaa käyttöjärjestelmää omannäköiseksi ja luoda oman käyttäjän.




sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Mikrotukihenkilön työmenetelmät ja välineet

Asiakkaan laitteen ingelman saa selville kysymällä asiakkaalta. Netistä tutkimalla tai itse tutkimalla voi myös löytää ongelman jos asiakas ei tiedä vikaa. Ongelman selvitys vaatii rehellisyyttä asiakkaalta niin tiedetään mistä ongelma voi johtua. Jos ongelma on täysin vieras, pitää sitä tutkia tai hakea joku joka osaa korjata ongelman.


Komentokehotteessa voi tutkia vaikkapa internet ongelmaa ja netistä voi hakea ja saada helposti vastauksia yleisiin ongelmiin. Asetuksiakin voi tutkia jos ongelma on siellä ja kyseessä on vaikkapa tietokone. Voi käyttää myös ohjelmia ongelmanratkaisuun ja ongelman etsimiseen.

Yleensä laitteen korjaus voi kestää n. viikon ennen palautusta, mutta korjauksen voi yrittää hoitaa jopa päivässä. Korjauksen pitää olla varovaista ettei aiheuta ylimääräistä vahinkoa ja työn pitää olla huolellista ettei ongelma palaa.

Ongelman voi selvittää tutkimalla ongelman lähdettä, vianmäärityksillä ja eri toiminnoilla (kuten uudelleenkäynnistys) riippuen ongelmasta. Ongelmanselvityksessä CMD voi olla hyödyllinen jos sitä osaa käyttää. CMD:n avulla voi tutkia ongelmien lähteitä käyttämällä oikeita komentoja ja korjata joitain ongelmia tietokoneessa. Netistä löytää myös paljon apusovelluksia jotka voivat korjata ongelman puolestasi tai auttaa korjaamaan ongelmia. Työkaluja jotka ovat sopivat ongelmaan jos ongelma on fyysinen. Jos ongelma johtuu hajonneesta laitteesta tai sen osasta, voidaan käyttää varaosia.

Tavoitteena yleensä viikon tai kahden korjaus. Tosin vaikka ongelman ratkaisu voi kestää vähemmänkin aikaa, voi se kestää paljon enemmänkin aikaa riippuen ongelmasta. Tavoitteeena siis korjata sovitun ajan mukaisesti.

Asiakkaalle kerrotaan vioista ja niiden korjaamisesta. Kerrotaan myös, miten ongelmia vältetään jatkossa. Näin vältetään ongelmia jatkossa ja annetaan hyvä vaikutus asiakkaalle.

Prosessista oppii uutta eri ongelmista ja niiden korjaamisesta. Asiakaspalvelusta voi aina oppia uutta.

Asiakkaalle puhuminen, kohtelias palvelu, opettaminen ja ohjeistaminen ovat tärkeitä mikrotukihenkilön ominaisuuksia. Asiakaspalvelussa on tärkeää huomioida asiakas ja kuunnella täysin, vastata asiallisesti ja niin että asiakas ymmärtää.