keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Ohjelmien ja oheislaitteiden asennus

1. Kerro, mistä löytyy ilmaisia vapaan lähdekoodin ohjelmia Windowsille

Esimerkiksi "http://opensourcewindows.org/" sivulla on lista suosituista vapaan lähdekoodin ohjelmista Windowsille. Siellä on myös latauslinkit.
Sivulta "http://www.thesimpledollar.com/30-essential-pieces-of-free-and-open-software-for-windows/" löytää 30 tärkeintä vapaan lähdekoodin ohjelmaa Windowsille.

2. Asenna tietokoneeseen ainakin seuraavat ohjelmat:
- Viruksentorjunta (Esim. Microsoft security essentials)

               Asennetaan Avira Free Antivirus:
  1. Siirry osoitteeseen https://www.avira.com/en/avira-free-antivirus ja klikkaa etusivulla olevaa "Download now" painiketta. 
  2. Asennustiedosto lataantuu automaattisesti lataukset kansioon jos käytät Chromea. Voit klikata ladatusta tiedostosta suoraan jos se on näkyvillä tai voit siirtyä ladatut tiedostot/downloads kansioon. Klikkaa Aviran asennustiedostoa. 
  3. Klikkaa Suorita. 
  4. Klikkaa Accept and Install. 
  5. Klikkaa kyllä kun tulee ilmoitus jossa pyydetään lupaa suoritukseen.
  6. Asennus alkaa. Voit siirtyä asennuksen seuraavaan vaiheeseen vaikka anti-virus asentaakin vielä. 
  7. Nyt voit valita haluatko safe searchin käyttöön. Se asentaa turvallisen hakemisen selaimeen ja estää haitalliset nettisivut. 
  8. Kun olet valinnut mitä haluat, päädyt asennuksen viimeiseen kohtaan mistä voit klikata "OPEN AVIRA" kun asennus on valmis. 



- Toimisto-ohjelmistoa (Esim. MS Office ja LibreOffice)
             Asennetaan LibreOffice:

  1. Siirry osoitteeseen https://fi.libreoffice.org ja klikkaa lataa nyt 
  2. Klikkaa otsikon "Asennuspaketti" alapuolella olevaa "LATAA VERSIO 4.4.5" painiketta ja asennusohjelman lataus alkaa. 
  3. Kun lataus on valmis, klikkaa ladattua tiedostoa.
  4. Klikkaa suorita.
  5. Kun asennusikkuna aukeaa klikkaa seuraava ja seuraa asennusta. 
  6. Voit valita joko tavanomaisen tai mukautetun asennuksen. Valitse tavanomainen ja klikkaa seuraava. 
  7. Nyt voit valita haluatko pikakuvakkeen työpöydälle (ota käyttöön) ja haluatko LibreOfficen käynnistyvän kun tietokone käynnistyy. Klikkaa seuraava kun olet tehnyt valintasi.
  8. Klikkaa kyllä kun tietokone kysyy varmistusta.
  9. Odota että asennus viimeistelee ja klikkaa valmis. 
     
  10. LibreOffice on nyt asennettu tietokoneellesi. Voit avata sen käyttämällä pikakuvaketta työpöydällä.

- Ilmainen kuvankäsittelyohjelma (Esim. Gimp)
            Asennetaan Gimp:

  1. Siirry osoitteeseen http://www.gimp.org ja klikkaa download painiketta. 
  2. Klikkaa oranssia "Download GIMP directly" painiketta. 
  3. Tiedoston lataus alkaa. Kun se on valmis, klikkaa ladattua tiedostoa.
  4. Klikkaa Suorita.
  5. Klikkaa kyllä kun tulee ikkuna jossa pyydetään vahvistusta.
  6. Valitse kieli ja paina ok.
  7. Klikkaa Install ja odota kun ohjelmaa asennetaan. 
  8. Ikkuna sulkeutuu kun asennus on valmis ja GIMP on nyt asennettu.


- Jokin itse valitsemasi ohjelma (kerro tiedot ja käyttötarkoitus dokumentaatiossa)
            Asennetaan WinRAR

  1. Siirry osoitteeseen http://www.win-rar.com/download.html?&L=0 ja klikkaa Download WinRAR jos käyttöjärjestelmäsi on 32 bittinen. Jos se on 64 bittinen valitse alempi vaihtoehto missä lukee "If you are looking for the 64bit version click here". 
  2. Klikkaa Download WinRAR sivun alapuolelta.
  3. Kun lataus on valmis, klikkaa ladattua tiedostoa ja paina kyllä kun tietokone kysyy vahvistusta.
  4. Paina install. 
  5. Seuraavassa ikkunassa paina ensin "toggle all" ja sitten "Ok". 
  6. Sitten klikkaa "Done" ja olet valmis.
WinRARilla voit purkaa tiedostoja jotka ovat pakatussa RAR muodossa. WinRARilla voit myös pakata tiedostoja että ne on helpompi lähettää eteenpäin.
Sen tekijä on RABLAB ja se on tehty ilmaiseksi vaikka pyytääkin välillä maksua, joka ei ole pakollinen.


3. Kerro mahdollisimman tarkkaan, miten asennetaan tietokoneeseen oheislaite, esim. tulostin, skanneri tms.
            
Jos ajatellaan että kyseessä on perus USB tulostin jonka mukana tulee USB johto, mustetta ja asennuslevy.
  1. Asenna muste sille sovitettuun kohtaan (löydät paketin mukana tulleista ohjeista miten tämä tehdään)
  2. Kiinnitä tulostin USB johdolla tietokoneeseen.
  3. Laita asennuslevy tietokoneeseen ja suorita asennus.
  4. Lue ohjekirjasta kuinka tulostin toimii. Yleensä tulostimet toimivat heti asennusten jälkeen. Jotkin tulostimet eivät tarvitse mitään erillistä asennuslevyä.




4. Kerro myös, mitä olet oppinut koneen ja ohjelmien asentamisesta kurssin aikana.

Asennukset ja muut ovat olleet jo tuttuja minulle pitkään joten en ole oppinut uutta ainakaan ohjelmien asentamisesta. Koneen asentamisessa opin vähän uutta prossun tuulettimen kiinnityksestä, koska tuuletin koneessa oli erilainen kuin omassani.



Kirjoita vielä dokumentaation lopuksi yhteenveto, miten työ sujui, mitä ongelmia tuli eteen ja minkälainen koneesta tuli (Tuliko kokoonpanosta toimiva jne.)

Asennus meni hyvin eikä siinä esiintynyt ongelmia.
Koneesta tuli toimiva. Ääni toimi, tuulettimet toimi, valot toimi ja kaikki oli kiinni niinkuin pitikin.

maanantai 21. syyskuuta 2015

Tietokoneen kokoaminen ja asentaminen

Kuvallinen tietokoneen asennus ja osat ohje


Osat:





Tietokone koostuu monista eri komponenteista. Tärkeimmät mistä tietokoneen kokoamisessa pitää tietää ovat emolevy, prosessori (ja sen tuuletin), näytönohjain, RAM, kovalevy, SSD, DVD asema ja virtalähde.

Kuvassa näkyy prosessorin tuuletin. Prosessorin tuulettimet ovat yleensä aika kookkaita joten ne pitää kiinnittää kunnolla.


Tässä keskellä näkyy itse prosessori. Se on kiinnitetty sille tarkoitettuun kohtaan emolevyssä. Prosessorin päällä oleva aine on lämpötahnaa mikä auttaa prosessorin viilentämisessä tuulettimen kanssa.


Tässä kuvassa näkyy näytönohjain. Se on kuvan keskellä, vihreä ja suorakulmion muotoinen.


Tässä kuvassa näkyy tietokoneen RAM. Niitä on yleensä kaksi. Ne ovat merkitty (ainakin tässä tapauksessa) valkoisella paperilla jossa on viivakoodit.


Tässä kopassa olevat lukot jotka pitävät kovalevyt, SSD:t, DVD:n ja muut asemat lukittuna.


Kuvassa näkyy kovalevy. Tähän tallennetaan kaikki tiedot, jos muuta kovalevyä tai SSD:tä ei ole.




Kuvassa näkyy virtalähde. Se antaa virran tietokoneelle ja sen komponenteille.


DVD asemaa käytetään CD ja DVD levyjen lukemiseen ja mahdollisesti levylle polttamiseen.

Asennus:




 1. Ota emolevy esille. Heti ensimmäisenä on hyvä laittaa prosessori paikalleen. Tämä käy asettamalla prosessorin oikeinpäin sen paikalle. Paikka on yleensä merkitty pienellä kolmiolla mikä näkyy myös prosessorissa, niin tiedetään mitenpäin prosessori menee. Asenna prosessori niin että kolmiot ovat samassa kohdassa, paina se varovaisesti sisään ja älä koske sen keskeltä liikaa. Laita prosessorin lukko kiinni, ettei prosessori putoa yllättäen paikaltaan.






2.  Jos tietokoneen kopassa ei ole valmiiksi virtalähdettä kiinni on se hyvä asentaa ennen emolevyä. Virtalähde painetaan omalle paikalleen tietokoneen pohjaan. Sen pitää olla oikeinpäin, niin että virtajohtopaikka on ulkopuolella koppaa. Ruuvaa virtalähde kiinni jos mahdollista. Yleensä virtalähde "lonksahtaa" kohdalleen.

















3. Voit laittaa myös RAM:it emolevyyn ennen sen asennusta. Katso RAM kortin pohja ja aseta se oikein päin niille asetettuun kohtaan. Kuvasta näkee mallia. Kohta on yleensä prosessorin lähellä.
















4. Asenna emolevy tietokoneeseen. Laita emolevy paikalleen niin että ruuvikohdat ovat oikein ja voit ruuvata emolevyn kiinni. Älä ruuvaa liian kovaa tai liian löysäksi. (Kuvassa RAM ei ole vielä kiinnitetty)




















5.  Nyt on hyvä asentaa näytönohjain. Näytönohjaimen voi asentaa laittamalla sen niin, että näytönohjaimen "metalliperä" (se kohta missä on HDMI, DVI ja/tai VGA portit) menee tietokoneen takakanteen. Takakannessa on sille reikä. Emolevyssä on paikka näytönohjaimelle. Saat selville mihin kohtaan se menee katsomalla sen liitäntä kohtaa (pohjaa) ja asettamalla sen siihen mihin se sopii. Voi olla että takakannessa on kiinni metalli "esteet" niinkuin kuvassa näkyy. Ne ovat helppo irroittaa kun ruuvaa ne irti tai napsauttaa jos ei ole ruuveja.
















6. Nyt voidaan (tai aikaisemmin jos haluaa) asentaa DVD asema ja kovalevy. Avaa ensimmäisenä lukot kuten kuvassa näkyy. Ne voi yleensä vain napsauttaa auki vetämällä tai työntämällä. Kun lukko on auki voit asettaa kovalevyn johonkin kohdista mikä on lukon alla. Älä koske liikaa kovalevyn sisä aluetta. Kun kovalevy on asetettu paikalleen, lukitse se ja varmista ettei se irtoa.

DVD asema on yleensä sisältä asennettava ja toimii samalla tavalla kuin kovalevy. Se painetaan sisään ja lukitaan. Jos tämä ei toimi, se on luultavasti etupuolelta asetettava asema. Tämä vaatii siis sen että etukoppa irroitetaan. Sen voi irroittaa ruuvaamalla ruuvit tai vain repimällä (riippuu kopasta, ole siis varovainen).































7. Nyt asetetaan prosessorin tuuletin. Se asennetaan laittamalla se oikeinpäin (niin että ruuvit ovat kohdallaan) prosessorin päälle. Jos mukana tuli lämpötahnaa sitä on hyvä laittaa kevyt pallo joka leviää prosessorin päälle (ei saa mennä yli, eli annostele niin, että se on tasaisesti). Kun tuuletin on oikein prosessorin päällä, se pitää ruuvata kiinni niin että se pysyy paikallaan varmasti.













8. Viimeinen osa on johtojen asennus. Tämä on yllättävän yksinkertaista kun tajuaa miten se menee. Nopeasti sanottuna, asenna johto sille sopivaan kohtaan. Kaikille on oma paikkansa ja vain parissa kohtaa pitää katsoa että ei mene väärään paikkaan. Tuulettimia asettaessa pitää varmistaa että prosessorin tuulettimen johto menee oikeaan kohtaan. Tämän paikan löytää yleensä ohjevihkosesta mikä tulee emolevyn mukana. Tämän jälkeen laitetaan kopan tuulettimien johdot niille sopiville kohdille.
USB johdot ovat yleensä helppo laittaa kohdilleen. Tämänkin kohdan voi katsoa ohjevihkosesta tai voit etsiä emolevystä kohdan missä lukee yleensä USB ja etsi johto missä lukee USB.
Audio kaapeli on yleensä samanlainen kuin USB, mutta se mihin se kiinnitetään on yleensä erillään USB:stä. Audio kaapeliin on myös kirjoitettu Audio, niinkuin siihen kohtaan mihin se pitää liittää.
Muut johdot sopivat yleensä omille kohdilleen, joten ne voi vain kiinnittää mihin ne sopii. Koskaan ei saa jäädä ylimääräisiä "pinnejä" jos johto on kiinni.





























9. Kun kaikki on kiinni, sulje koppa. Nyt asennetaan Windows 10 käyttöjärjestelmä (tai muu Windows käyttöjärjestelmä). Laita johdot kiinni näyttöön ja pistorasiaan ja käynnistä kone. Avaa heti DVD asema ja laita asennus levyke asemaan. Käynnistä uudelleen kun levy on sisällä ja asema suljettu.
Kun kone käynnistyy, seuraa näyttöä. Kun näyttöön tulee teksti "press any button to boot from DVD" tai vastaava, paina mitä vain näppäintä näppäimistöstä. Näyttöön pitäisi nyt tulla Windows logo ja asennus voi alkaa. Jos jokin asennuskohdista ei näy kuvissa, seuraa vain asennusta ja jatka.
Seuraa asennusta ja valitse haluamasi kieli.


















Kun asennus pyytää avainta, etsi se asennuslevyn kotelosta tai missä avaimesi onkaan. Jos avainta ei ole voit valita ohita alhaalta vasemmalta.



Asennus kysyy haluatko käyttää suositeltuja vai muokattuja asetuksia. Aloittelijan on hyvä valita suositellut asetukset (ylempi vaihtoehto), mutta jos tiedät mitä teet, voit valita itse asetuksesi.




Jos asennus kysyy mihin haluat asentaa Windowsin, voit valita asennuskohteen jos olet asentanut enemmän kuin yhden kovalevyn. Jos sinulla on SSD, suosittelen asentamaan Windowsin siihen ja saat nopeamman käynnistyksen.  SSD:ssä on yleensä vähemmän tilaa kuin kovalevyssä mutta on nopeampi.







Jatka asennusta ja pääset latausruutuun. Odota rauhassa että lataus loppuu äläkä sammuta konetta vaikka siiinä menisikin kauan. Joskus asennus voi olla hidas, joskus se on nopea.











Asennuksen jälkeen Windows käynnistää tietokoneen uudestaan ja Windows on valmis käytettäväksi.
Jos asennuksessa tulee ongelmia vastaan, voit yrittää uudestaan tai googlettaa ongelman jos se ei korjaannu itsestään. Vika voi olla myös asennuksessa, jos jokin johto on huonosti kiinni, väärässä kohdassa tai jos komponentti on irrallaan tai väärinpäin.

Kun Windows käynnistyy asennuksen jälkeen voit muokauttaa käyttöjärjestelmää omannäköiseksi ja luoda oman käyttäjän.




sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Mikrotukihenkilön työmenetelmät ja välineet

Asiakkaan laitteen ingelman saa selville kysymällä asiakkaalta. Netistä tutkimalla tai itse tutkimalla voi myös löytää ongelman jos asiakas ei tiedä vikaa. Ongelman selvitys vaatii rehellisyyttä asiakkaalta niin tiedetään mistä ongelma voi johtua. Jos ongelma on täysin vieras, pitää sitä tutkia tai hakea joku joka osaa korjata ongelman.


Komentokehotteessa voi tutkia vaikkapa internet ongelmaa ja netistä voi hakea ja saada helposti vastauksia yleisiin ongelmiin. Asetuksiakin voi tutkia jos ongelma on siellä ja kyseessä on vaikkapa tietokone. Voi käyttää myös ohjelmia ongelmanratkaisuun ja ongelman etsimiseen.

Yleensä laitteen korjaus voi kestää n. viikon ennen palautusta, mutta korjauksen voi yrittää hoitaa jopa päivässä. Korjauksen pitää olla varovaista ettei aiheuta ylimääräistä vahinkoa ja työn pitää olla huolellista ettei ongelma palaa.

Ongelman voi selvittää tutkimalla ongelman lähdettä, vianmäärityksillä ja eri toiminnoilla (kuten uudelleenkäynnistys) riippuen ongelmasta. Ongelmanselvityksessä CMD voi olla hyödyllinen jos sitä osaa käyttää. CMD:n avulla voi tutkia ongelmien lähteitä käyttämällä oikeita komentoja ja korjata joitain ongelmia tietokoneessa. Netistä löytää myös paljon apusovelluksia jotka voivat korjata ongelman puolestasi tai auttaa korjaamaan ongelmia. Työkaluja jotka ovat sopivat ongelmaan jos ongelma on fyysinen. Jos ongelma johtuu hajonneesta laitteesta tai sen osasta, voidaan käyttää varaosia.

Tavoitteena yleensä viikon tai kahden korjaus. Tosin vaikka ongelman ratkaisu voi kestää vähemmänkin aikaa, voi se kestää paljon enemmänkin aikaa riippuen ongelmasta. Tavoitteeena siis korjata sovitun ajan mukaisesti.

Asiakkaalle kerrotaan vioista ja niiden korjaamisesta. Kerrotaan myös, miten ongelmia vältetään jatkossa. Näin vältetään ongelmia jatkossa ja annetaan hyvä vaikutus asiakkaalle.

Prosessista oppii uutta eri ongelmista ja niiden korjaamisesta. Asiakaspalvelusta voi aina oppia uutta.

Asiakkaalle puhuminen, kohtelias palvelu, opettaminen ja ohjeistaminen ovat tärkeitä mikrotukihenkilön ominaisuuksia. Asiakaspalvelussa on tärkeää huomioida asiakas ja kuunnella täysin, vastata asiallisesti ja niin että asiakas ymmärtää.

maanantai 31. elokuuta 2015

Mac vs PC pelikoneena

PC

Yleensä pelaajan ykkösvalinta jos haluaa laajan pelivalikoiman. PC mahdollistaa oman koneen muokkaamisen, osien päivittämisen ja osien vaihtamisen koneen tehojen nostamiseen. Koneen huolto voi olla monimutkaista ja vaatii opettelua. Tehokkaan pelikoneen saa hintaan 600-1000€. PC:n voi ostaa valmiina, mutta sen itse kokoaminen on halvempaa, kunhan tietää mitä tekee.


Mac

Hieman suppea pelivalikoima ja helppokäyttöinen, yksinkertainen käyttöjärjestelmä varmistaa että käyttäjä ei tee virheitä asetuksiin.
Vaikka yleensä suurin osa AAA peleistä tukee Mac tietokoneita, on paljon pelejä jotka eivät tue. Mac pelien valikoima toki laajenee jatkuvasti ja on tällä hetkellä ihan kohtuullinen, mutta silti monet hyvät, tärkeät ja suositut pelit saattavat puuttua.
Kunnon Mac pelikone maksaisi 1300€ Applen omilta sivuilta. Tuote on iMac 21,5".  http://www.apple.com/fi/imac/ Tämä pyörittää suunnilleen kaikkia pelejä mitä Macille on tarjolla.

Macin pelivalikoima löytyy hyvin steamista. Jos vertaa Mac konetta ja PC:tä (Windows), huomataan että Macistä puuttuu jonkin verran AAA pelejä ja aika paljon indie pelejä.
Suosituimmat pelit kyllä löytyvät yleensä molemmille systeemeille.



Suurin ero näiden kahden välille on hintaero, muokattavuus ja ei niin merkittävä ero pelien määrässä.

Windows PC 
+paljon asetuksia
+käyttäjä on hallussa koneesta ja voi tehdä melkein mitä vaan.
+suunnilleen kaikki pelit valmistetaan Windowsille
+Muokattavuus

-helppo rikkoa
-altis viruksille
-voi olla hidas jos yksikin asia väärin

Mac
+helpot asetukset
+kivan näköinen käyttis
+turvallinen
+ei viruksia

-puuttuvia pelejä
-käyttäjä ei täysin hallussa
-turhan kallis
-ei voi vaihtaa osia tai päivittää muuten kuin ostamalla uudemman mallin

sunnuntai 30. elokuuta 2015

Etäneuvottelu ja etähallintaohjelmat

Etäneuvotteluvälineet

  • Webkamera ja mikrofoni (yleensä webkamerassa on valmiiksi mikki, mutta paremman äänenlaadun saa erillisellä mikrofonilla. Webkamerassa kannattaa olla hyvä laatu ja mikrofonin kannattaa olla hyvä.
  • Palvelu joka tarjoaa mahdollisuuden videokeskusteluun äänellä, kuten Sonera Videoneuvottelu, Skype for business (http://www.skype.com/fi/business/) (jos kyseessä on yritys, jos ei niin normaali Skype riittää), TeamSpeak (https://www.teamspeak.com/teamspeak3), adobe connect (http://www.adobe.com/fi/products/adobeconnect.html) ja google hangout (https://plus.google.com/hangouts). TeamSpeak ei salli videokeskustelua mutta voi toimia kuin ryhmäpuhelu. Adobe Connectia käytetään yleensä opistoissa. Google Hangout on ilmainen ja toimii vähän niinkuin Skype. Neuvottelussa kaikilla osapuolilla pitäisi olla tietokoneessa suojaus, mikä estää mahdolliset ei toivotut nauhoitukset, tietojen levitykset ja muut mitkä uhkaavat osapuolien yksityisyyttä. Kaikki nämä tuotteet toimivat Windows, Mac ja Linux tietokoneilla.
  • Keskusteluja ja niiden videoita voi nauhoittaa eri ruudunkaappaus ohjelmilla. Camstudio (http://camstudio.org/) nauhoittaa videota ja ääntä täysin ilmaiseksi. Camstudio nauhoittaa videon ja äänen ja tallentaa ne käyttäjän valitsemaan kohteeseen. Camstudio toimii Windows ja Mac tietokoneilla. Linuxille voi ladata Camstudion vastineeksi OBS:in eli Open Broadcaster Softwaren.(lähde: https://wiki.uef.fi/display/opkmateriaalit/Ruudunkaappausohjelmat)
  • VoIP puhelut voidaan suojata monilla tavoilla. WLAN yhteys on salattava tehokkaalla salasanalla, palomuurin tulee olla aktiivinen ja tietokoneessa pitää olla virusturva. Kannattaa myös käyttää langallista yhteyttä. Näin vältetään mahdollisia salakuuntelijoita. (Lähde: https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/palveluidenturvallinenkaytto/voip.html

Etähallintaohjelmat

Etähallinnassa on tärkeää että molemmat koneet ovat suojattuja ja salasanat ovat monimutkaisia. Jos salasana on helppo arvata, voi joku ei toivottu henkilö ottaa haltuunsa koneen ja mahdollisesti vahingoittaa konetta ja varastaa tärkeitä tietoja. Yhteyden suojausta edistää virustentorjunnat. Esimerkiksi F-Secure suojaa internetyhteyden ja lisää tietoturvaa kun käyttää etähallintaa.

Apuohjelmat

Erilaisia apuohjelmia:

  • F-Secure - Virustorjunta joka toimii aktiivisesti taustalla. Suojaa viruksilta ja haittaohjelmilta. Voidaan asentaa monille koneille jos lisenssi sen sallii. Valvoo tietokonetta jatkuvasti ja suojaa uhilta. Jos havaitsee viruksen tai haittaohjelman, F-Secure poistaa sen automaattisesti jos asetuksia ei ole muutettu niin että F-Secure kysyy ennen poistamista.
  • Malwarebytes anti-malware - Toimii samanlailla kuin F-secure ja ehkä vielä hieman paremmin. Suojaa helposti ainakin yhden koneen. Toimii myös hyvin F-securen kanssa. Suojaa aktiivisesti viruksilta ja haittaohjelmilta ja poistaa mahdolliset uhat.
  • AVG - Anti-virus ohjelma jota saa käyttää ilmaiseksi vain pienillä rajoituksilla pro versiosta mikä on maksullinen. Omasta kokemuksesta voin sanoa sen olevan luotettava ja tarkka skannauksissa. Suojaa aktiivisesti viruksilta ja haittaohjelmilta ja poistaa mahdolliset uhat.
  • CCleaner - on ilmainen ohjelma jolla voidaan putsata osia kovalevystä, ja säästää tilaa ja nostaa koneen tehoja. Putsaa myös rekisterit.
  • IsoToUsb - on helppokäyttöinen ohjelma joka mahdollistaa käynnistyslevyn luomisen USB tikkuun. On monia muitakin ohjelmia mutta itse käytän tätä.
  • Microsoft Office - Sisältää monia eri ohjelmia millä voi luoda esim. teksti tiedostoja, laskelmia ja powerpoint esityksiä. Wordilla voi luoda ohjeita ja tietotekstejä mitkä auttavat käyttäjää. Saman voi tehdä powerpointilla, mutta tyylikkäämmin ja lyhyemmin.
  • Adobe reader - Käytetään esim. PDF tiedostojen lukemiseen.
  • Google Chrome - Nopea ja kätevä selain. Tämän kautta voi ladata tiedostoja ja käyttää internettiä nopeaan tiedon selaamiseen.
  • Daemon tools - Ohjelma jota käytetään esim. levylle polttamiseen ja virtuaalisen käynnistyslevykkeen luomiseen. Näin voi siis luoda sisäisen käynnistyslevykkeen millä voidaan suorittaa sovelluksia, ohjelmia tai asennuksia jotka normaalisti vaatisivat cd levyn. 

maanantai 24. elokuuta 2015

Tietokoneen kokoonpano käyttötarkoituksen mukaan

Perustietokone komponentit ja osat

https://www.verkkokauppa.com/fi/cart/populate?products[12313]=1&products[18429]=1&products[6549]=1&products[20575]=1&products[51483]=1&products[13067]=1&products[43974]=1&products[53541]=1&products[52805]=1&products[50655]=1&products[32899]=1

Ostoskärryssä on tuotteet joista kokoontuu perustietokone jolla voi suorittaa perus nettiselaamista ja tosi huono laatuista pelaamista. Se ei ole liian suuri eikä liian pienikään. Hinnaksi tuli 455€ näytöllä ja näppäimistöllä, ilman windowsia. Paketissa on USB tikku mihin asennetaan linux vaikkapa kirjastossa (http://www.ubuntu-fi.org/lataa.html) näin säästetään yli 100€ käyttöjärjestelmä kuluissa. Toki windowsinkin voi ostaa yli 100€ verkkokaupasta.

Jos peruskoneen haluaa, suosittelen ostamaan suoraan valmiina ja voit säästää paljon rahaa ja saada windowsin mukana. Esimerkkinä tämä kone: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/56829/fkxsx/Asus-K30BD-tietokone-Win-8-1#product-description
Se on 270€, valmiiksi koottu ja mukana tulee windows 8.1 käyttöjärjestelmä. Se selviää perusnetti selaamisesta hyvin.
Näyttö ja näppäimistö voi olla samat kuin aikaisemmassa ostoskorissa ja hinta pysyy silti alle 400€.

Pelikone


Jos pelikonetta kaivataan on parempi aloittaa täysin alusta, käyttäen ATX koteloa. Kun prosessoria valitaan voidaan ottaa joko Intel tai AMD. Itselläni on AMD fx 8320 8-core 3.5ghz jota käytän uusimpienkin pelien pelaamiseen korkeilla grafiikka asetuksilla ja pyörii 30-70fps riippuen pelistä.
Näytönohjaimeksi suosittelen Nvidian GTX tuotteita valmistajalta MSI. Suosittelen Gtx 960 OC Gaming editionia johtuen sen kohtuullisesta hinnasta, hyvästä laadusta ja hiljaisesta käytöstä. Omassa käytössä Nvidia Gtx 760 joka pyörittää halvalla hinnalla uusimpiakin pelejä ilman erityisiä ongelmia. Emolevyksi suosittelen Gigabyten tuotteita johtuen omasta kokemuksesta. 118€ maksaa perus emolevy joka sopii pelikoneeseenkin. Siinä on tarvittavat liitännät tekemälleni koneelle.
Virtalähteen saa 150€ ja siitä saa tarpeeksi virtaan perus pelikoneeseen.
8gb muistia riittää hyvin ja sen saa 56€ ja 1tb kovalevy jotta saadaan mahdollisimman paljon pelejä ja muuta ladattua. Kotelossa ja emolevyssä on yleensä tilaa useammille kovalevyille jos haluaa laajentaa.
DVD asema saa olla 25€ ja sillä pärjää jos ei käytä levyjä jatkuvasti (kova ääninen ja hidas koska se on halpa).
Prosessori tuulettimen voi lisätä myöhemmin jos haluaa ylikellottaa. Muuten perustuuletin joka tulee mukana riittää.
Pelihiireksi otetaan Kinzu V3 joka maksaa alle 50€, näppäimistö on 30€ LVLUP näppäimistö missä on roiskeensuoja jos sattuu juomaan samalla kun pelailee.
Käyttöjärjestelmäksi Windows 10 Home jonka hinta on 139€.
Pelikoneen ajurit voi päivittää levyillä jotka tulevat mukana paketeissa.

Loppuhinnaksi tulee koko setistä 1200€ mikä on kohtuuhinta ottaen huomioon että pakettiin kuuluu tietokone joka pyörittää kaikkia nyky pelejä korkeilla asetuksilla, Full HD led näyttö, pelihiiri ja pelinäppäimistö.

Tässä linkki koko ostoskoriin mistä näkee kaikki tuotteet: https://www.verkkokauppa.com/fi/cart/populate?products[4842]=1&products[12157]=1&products[56548]=1&products[36657]=1&products[48876]=1&products[56575]=1&products[13067]=1&products[44846]=1&products[16456]=1&products[61828]=1&products[13195]=1


Kone graafiseen työskentelyyn

Itselläni ei ole raskaasta graafisesta työskentelystä kokemusta joten tutkin netistä aiheesta tietoa.

Näytönohjaimeksi vaihdetaan Nvidia Quadro 4gb joka pyörittää raskaita 3D ohjelmia ja mahdollistaa kovan graafisen työskentelyn huolettomasti.
Koneeseen on hyvä lisätä SSD nopeamman toiminnan vuoksi. 256gt 162€ on juuri sopiva.
Prosessorin voi vaihtaa Intelin i7 johtuen niiden nopeudesta ja hyvästä laadusta.
Lisätään vielä Adobe Photoshop Elements 13 tehokkaaseen kuvaneditointiin.

Musiikki- ja videoeditointiin sopisi hyvin kone mitä käytettiin graafiseen työskentelyyn. Koneessa on tarpeeksi tehoja pyörittämään videon editointi ohjelmia ja musiikin editointi ohjelmia. Vain pieniä muutoksia pitää tehdä tuotelistaan. Otetaan photoshop pois ja lisätään musiikin-  ja videoneditointi ohjelmat.


Tuning kone

Tässä voidaan aloittaa ihan alusta. Valmistetaan kone missä on tosi paljon tehoja, on hiljainen ja näyttävä ulkonäöltä.

  • Ensimmäisenä kotelo, jonka valitsin äänen ja koon perusteella. Kotelo on Full tornikotelo joten siihen mahtuu kaikki tarvittava. 
  • Muistia laitetaan 32gb mikä riittää kaikkeen mitä voisikaan tehdä. 
  • Näytönohjain on MSI GeForce GTX Titan X, mikä oikea tehomylly. Sillä voi suorittaa kaikki pelaamiset, editoinnit ja mitä tuleekaan mieleen. 
  • Prosessoriksi tulee Intel Core i7-5960X Extreme mikä on huipputehokas prossu mikä toimii täydellisesti GTX Titanin kanssa.
  • Virtalähteeksi tulee Corsair 1500W AX1500i mistä riittää hyvin virtaa koko koneeseen.
  • 500gb ssd ja 1tb kovalevy.
  • Dvd asema parhailla toiminnoilla.
  • Käyttöjärjestelmä on Windows 10.
  • Näytöksi Philips 28" 284E5QHAD.
  • Led valot näytön taakse.
  • Led valot ja säädin tietokoneen sisälle. Säädin tulee kotelon etupaneeliin ja sillä voi laittaa ledit päälle ja pois ja vaihtaa väriä.
  • lisätään led tuulettimet (x2)
  • Lisätään vielä vesijäähdytys mikä on tosi hiljainen ja tehokas.

Lista tuotteista (haettu Jimmsiltä): 
Loppuhinnaksi tulee 4729,40€.
















perjantai 14. elokuuta 2015

Tietokoneen liitännät

ULKOISET:

Yleisimmät liitännät:

  • USB - Yksi suosituimmista tavoista liittää oheislaitteita tietokoneeseen. Sitä voi käyttää esimerkiksi muistin, tulostimen, puhelimen tai muun oheislaitteen liittämiseen 
  • Firewire - Ei niin yleinen peruskäyttäjälle. Kameroiden käyttämä liitäntä mikä sallii kuvien nopean siirtämisen tietokoneen ja kameran välillä 
  • Thunderbolt - Applen ja Intelin kehittämä nopea liitäntä jolla voidaan siirtää tiedostoja jopa 10gbs nopeudella 

Tietokoneiden yhteydet:

  • Ethernet kaapeli - sallii yhteyden vaikka modeemiin ja sitä kautta paikalliseen verkkoon. Tämän avulla voidaan saada yhteys myös muihin verkossa oleviin laitteisiin 
  • RS-232 - Ei enää niin yleinen, tietokoneiden väliseen yhteyteen käytetty johto  

Näyttö liitännät:

  • VGA on 15-piikkinen d-liitin joka sallii näytön yhdistämisen tietokoneeseen. Sen laatu ei ole paras mahdollinen mutta se on vielä yleinen liitäntä 
  • S-video - Uusimmissa kannettavissa käytettävä liitäntä näyttöön 
  • DVI ja Mini-DVI - on VGA seuraaja, kehitelty ja yleisempi liitäntä jolla saadaan hyvä kuvanlaatu 
  • Koaksiaali-liitin - Ei enää yleisessä käytössä oleva näytön liitin 
  • RCA - liitin jonka käyttö on vähentynyt paljon. Se on merkitty värikoodeilla joilla tietää mihin kohtaan johto asetetaan 
  • Mini-VGA - Pieni liitäntä videolle 
  • Apple Display-connector - Apple tietokoneiden vuonna 2000-2004 käyttämä liitäntä 
  • Display-Port ja mini Display-Port - liitäntä jota käytetään tietokoneen, näytön tai kotiteatterijärjestelmän kanssa 
  • HDMI - tällä hetkellä suosituin liitäntä joka tukee yleisimpiä resoluutioita 



Muut liitännät:

  • Peliportti - on USB:n korvaama liitäntä jota esim joystickit käyttivät ennen
  • SCSI - on kovalevylle tarkoitettu nopea liitäntä 
  • PCMCIA - lisäkorttien liitäntä 
  • PS/2 - hiirelle ja näppäimistölle tehdyt liitännät jotka eivät ole enää yleisessä käytössä. Ne ovat värikoodeilla merkityt 








Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Oheislaiteliit%C3%A4nn%C3%A4t




SISÄISET:

IDE - Liitäntä jota käytetään cd ja dvd asemien kiinnittämiseen emolevyyn

AGB - Näytönohjaimille tehty liitäntä

PCI ja PCIe virtakaapeli - Yleensä näytönohjaimissä käytettävä liitäntä jolla siihen saadaan virta. Siitä on monia versioita joissa on eri määrä pinniä

SATA - on liitäntä jolla yhdistetään sisäisiä laitteita emolevyyn. Esim DVD asema yhdistetään emolevyyn käyttämällä SATA liitintä. Suosituin SATA versio on SATA3. Versioita on SATA, SATA2, SATA3, SATA3.2 ja eSATA

Power SW - mikä yhdistyy kopasta emolevyyn. Se on käynnistysnappulalle.
Reset SW - Reset näppäimelle emolevyyn menevä liitäntä
LED SW - Aktivoi kopan led valot




Sisällä on myös muita johtoja, kuten tuulettimien liittimet ja muut virtajohdot.