Perus pöytäkone koostuu useista komponenteista joilla kaikilla on omat tehtävät.
Asema - eli koneen koppa. Kantaa muut komponentit sisällään ja pitää ne suojassa esim. pölyltä.
Emolevy - tietokoneen keskus johon suunilleen kaikki muut komponentit yhdistyvät. Se yhdistää laitteet koneen sisällä.
Kovalevy/Kiintolevy ja SSD - Molemmat ovat koneen tallennustiloja. SSD:tä käytetään yleensä käynnistykseen, sen kapasiteetti on kalliimpaa kuin kovalevyn. Kiintolevy ei kestä paljoa käsittelyä joten sen kanssa kannattaa olla varovainen. Yleensä SSD:ssä on noin 120gb tilaa ja siihen asennetaan käyttöjärjestelmä, kun taas kovalevy on halvempi ja tilavampi. 1tb (1000gb) kovalevy maksaa 60-100€ riippuen valmistajasta ja laadusta. Kovalevyyn tallennetaan sovelluksia ja muita tiedostoja. Sitä voi käyttää myös käynnistykseen joten SSD ei ole pakollinen, vaikka onkin vähän nopeampi. SSD jonka kapasiteetti on 120gb voi maksaa jopa 120€. Omassa koneessani on vain kovalevy jolla pystyy hoitamaan kaikki ilman ongelmia ja nopeasti.
RAM muisti - RAM on tietokoneen keskusmuisti. Sinne tallentuu kaikki väliaikais tiedostot. Mitä enemmän muistia on, sitä enemmän voi olla prosesseja samanaikaisesti käynnissä (tämä vaatii myös tehoja muilta komponenteilta).
Näytönohjain - Näytönohjain hoitaa grafiikat tietokoneissa. Mitä parempi näytönohjain, sitä paremmalta pelit, sovellukset ja resoluutio näyttää. Myös näytönohjaimessa on muistia. Peruskoneissa näytönohjaimen muistia on hyvä olla vähintään 1gb. Pelikoneissa suositeltua on vähintään 2gb. Näytönohjaimessa on myös liitännät, joista yleisimmät ovat VGA, DVI ja HDMI.
Prosessori - Tietokoneen prosessori on suoraan emolevyyn asennettava keskus joka hoitaa kaikki konekieliset käskyt tietokoneen sisällä. Sen nopeus vaikuttaa paljon koneen yleiseen nopeuteen.
Virtalähde - Virtalähde tuo virran koneeseen. Se kytketään emolevyyn ja mahdollisesti muihin komponentteihin (esim. näytönohaimeen).
Levyasema - Tätä käytetään DVD/CD levyden lukemiseen. Sen avulla voidaan asentaa käyttöjärjestelmä tyhjälle koneelle käyttämällä asennus levyä. Levyasemalla voi myös polttaa levylle jos asema sen sallii. Blu-ray asemat ovat myös ostettavissa.
Muistityypit
SDRAM on vanhemmissa koneissa yleinen muistityyppi, se julkaistiin 90-luvulla.
DDR3 muisti on suosituinta moderneissa tietokoneissa, johtuen sen nopeudesta. DDR2 muisti on yleisintä hieman vanhemmissa koneissa.
DDR4 on vielä uudempi eikä niin yleinen. Sen muistitaajuus on 3200MHz.
FPM on 80-luvulla esiintynyt muistityyppi. Harvoissa koneissa käytetään tätä.
EDO on 90 luvulla käytetty muistityyppi joka toimi 70-50 ns nopeudella.
- SDRAM
- DDR2-SODIMM
- DDR3-SDRAM
- EDO
- FPM
- DDR3 240-pin DIMM
- DDR 2 240Pin
- DDR 184 Pin
- SDRAM 168-pin
- SODIMM 200-pin
- DDR2 SODIMM 200-pin
- SODIMM 144-pin
- SODIMM 72-pin
- 144-pin MICRODIMM
- RDRAM PC1066 184-pin
- AIMM 66-pin
- SIMM 72-pin
- SIMM 30-pin
- DIMM 100-pin
- RDRAM PC RIMM 4200 232-pin
Massamuistityypit
Massamuisti on koneessa pysyvää muistia. Tämä on siis kovalevyssä tai SSD:ssä esiintyvää muistia.
Kovalevy ja SSD voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Ulkoiset levyt kiinnitetään yleensä usb johdolla tietokoneeseen, jota kautta se yhdistyy emolevyyn. Sisäiset levyt kiinnitettään suoraan emolevyyn yleensä käyttämällä SATA piuhaa.
Sisäiset kova- ja SSD levyt ovat hyviä vakituiseksi muistiksi koneeseen, kun taas ulkoiset levyt voi ostaa siirrettäväksi jos pitää kuljettaa muistia helposti ilman että pitää siirtää koko konetta.
Kun asentaa sisäistä kiintolevyä, pitää olla varovainen ettei koske muuta kuin ulkoista osaa. Levyä ei saa heilutella liikaa ja sen kanssa pitää olla hellävarainen.
Massamuistilla on eri tyyppejä:
- Mekaaninen muisti - eli vanhemmissa koneissa käytetty "reikä kortti". Se oli merkittävä muistityyppi tietotekniikan alkuvaiheissa.
- Magneettinen muisti - eli yleinen muistityyppi jota käyttää kiintolevyt, magneettinauhat ja levykkeet.
- SSD - eli yleensä flash muistia käyttävä massamuisti joka on yleensä kiintolevyä kalliimpi, nopeampi ja muuten parempi ja kalliimpi
- USB muisti - on muistitikku mikä kiinnitetään tietokoneen USB porttiin. Niiden kapasiteetti on yleensä n. 8-64gb.